Gréckokatolíci majú dva ocenenia Spravodlivý medzi národmi

29.03.2008 Prešov

Prešov 29. marca (TASR) - V súvislosti s udelením izraelského ocenenia Spravodlivý medzi národmi im memoriam blahoslavenému gréckokatolíckemu biskupovi, mučeníkovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi odovzdal gréckokatolícky kňaz ...
V rezidencii Gréckokatolíckeho arcibiskupského a metropolitného úradu v Prešove sa tak nachádzajú už dva certifikáty a dve medaily Spravodlivý medzi národmi.
"Príbeh pomoci kňaza Mašleja židovským spoluobčanom je veľmi zaujímavý a úzko zviazaný s prešovským biskupom Gojdičom, ktorý Olšavicu neďaleko Levoče každoročne navštevoval, " uviedol dnes pre TASR hovorca úradu Ľubomír Petrík. Mašlej zachránil podobne ako viacero gréckokatolíckych kňazov desiatky ľudí odsúdených na smrť v koncentračných táboroch. Židov ukrýval na fare a organizoval veriacich, aby im pomohli. Nemecké jednotky robili časté razie v dedine, žiadneho z nich však nenašli. Po potlačení povstania sa v obci ukrývalo vyše sto Židov a partizánov. Obetavý kňaz nadviazal kontakty s nemeckým veliteľom a navrhol im pomoc s ubytovaním. Nemeckých vojakov ubytoval v domoch, kde neskrývali Židov a nemecká jednotka mala hlavný stan na fare, v ktorej v suteréne sa ukrývalo množstvo Židov. "Aj na tomto skrátenom príbehu je vidieť pozitívny vplyv, aký mal blahoslavený prešovský biskup na svojich veriacich a kňazov. Bola to jeho nefalšovaná láska, ktorá privádzala k láske aj ostatných, " doplnil Petrík.
 

Vyberte región